Sofie Claerhout, auteur van het boek ‘Dader onbekend’

Massale opkomst voor lezing over DNA-verwantschap: “Deze methode kan leiden tot oplossing moord op Ingrid Caeckaert”

De moord op de Maldegemse Ingrid Caeckaert op 16 maart 1991 in Knokke-Heist is een gebeurtenis die in het collectieve geheugen van Maldegem gegrift staat. De dader werd nooit gevonden. Met de Y-chromosoommethode wil doctor in de forensische genetica Sofie Claerhout (29) daar verandering in brengen. “Met deze methode kan de moord op Ingrid Caeckaert opgelost worden”, klinkt het.

Op uitnodiging van Davidsfonds Maldegem en in samenwerking met Robin Van Kerschaver gaf Sofie Claerhout, auteur van het boek ‘Dader onbekend’, een lezing over opsporing van daders via het mannelijk Y-chromosoom. Vooraf nam ook misdaadjournalist Faroek Özgünes het woord. De opkomst was overweldigend en stak de ouders van Ingrid Caeckaert een hart onder de riem.

“In veel onopgeloste zaken hebben we het DNA van de dader, maar is er geen match, waardoor de zaak vastloopt”, vertelt geneticus Sofie Claerhout. “Daarom onderzocht ik een nieuwe manier om een dader via zijn DNA toch nog te kunnen opsporen, namelijk via DNA-verwantschap. Met standaard DNA lukt dit niet, maar met het Y-chromosoom wel. Het Y-chromosoom is immers het enige stukje DNA dat van vader op zoon bijna ongewijzigd wordt overgeërfd en dat voor generaties lang. Daardoor kunnen we heel snel dichte verwantschappen vinden zoals broers en neven, maar ook heel verre, zelfs tot 40 generaties. Uiteindelijk kunnen we met DNA-verwantschapsonderzoek de familiestamboom reconstrueren en de dader vinden”, aldus geneticus Sofie Claerhout.

Rechtvaardigheid en passie

“Persoonlijk verloor ik twee goede vriendinnen, een aan kanker en een aan diabetes. Gebeurtenissen die een enorme impact op mij hadden”, vertelt Sofie. “Iemand ontnomen worden door moord en na jaren nog niet weten wie de dader is, dat moet ondraaglijk zijn. Als mijn rechtvaardigheidsgevoel en mijn passie voor genetica, die ik te pakken kreeg door mijn vroegere leerkracht Robert Vantomme, kunnen bijdragen tot het oplossen van cold cases zoals die van Ingrid Caeckaert dan is dat voor mij een enorme drijfveer om er te blijven voor gaan.”

Wetswijziging

“Er is goede hoop dat Sofie met haar techniek ook de moord op Ingrid Caeckaert zal kunnen oplossen”, vult Robin Van Kerschaver aan. “Op 3 februari kregen we immers het bericht dat de federale regering de wetswijziging heeft goedgekeurd die het gebruik van haar revolutionaire techniek zal toelaten. De verwachting is dat in de loop van het voorjaar het parlement zijn goedkeuring zal geven”, klinkt het. (Michel Wijne)

Artikel overgenomen uit het Nieuwsblad 29-3-2023

Over Walter Caekaert

Born in 1950. Interested in family history and genealogy research.
Dit bericht werd geplaatst in Familieberichten en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie